Neem contact met ons op
×Heeft u vragen over pensioenen, hypotheken, verzekeringen of andere financiële producten? Ik beantwoord ze graag.

U kunt bijgaand formulier gebruiken maar bellen kan natuurlijk ook.


×Wilt u door ons gebeld worden laat dan hier uw gegevens achter.


Actueel nieuws

... meer nieuws

Afhandeling van schade aan uw auto wordt eenvoudigerU heeft een iets oudere auto, waarvoor u alleen een WA-verzekering heeft afgesloten. Helaas. Een andere auto rijdt u aan. Vanaf 1 juni 2021 wordt het verhalen van een dergelijke schade eenvoudiger. We vertellen u er graag iets meer over.

U heeft een WA-autoverzekering
Veel mensen met een iets oudere auto sluiten voor deze auto alleen een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, WA, af. Deze WA-verzekering is wettelijk verplicht. De WA-verzekering van uw auto dekt de aansprakelijkheid voor schade aan derden waarvoor u als houder van de auto aansprakelijk bent. Belangrijk is hierbij te bedenken dat deze verzekering geen recht op vergoeding geeft voor de schade aan uw eigen auto. Wanneer u schuldig bent aan het verkeersongeval, vergoedt uw verzekering dus alleen de schade van de tegenpartij. Ook in het geval uw auto door vandalen in de brand wordt gestoken, vergoedt uw WA-autoverzekering deze schade niet. Heeft uw auto nog een aanzienlijke waarde, dan is het dus vaak niet verstandig deze alleen tegen wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren.

Wat moet u doen wanneer de ander schuldig is?
Wanneer u een aanrijding krijgt waarbij u van oordeel bent dat de andere automobilist de schuldige is, dan vergoedt uw eigen WA-autoverzekering de schade aan uw auto niet. U moet dan zelf de automobilist die u schuldig acht aan het ongeval aansprakelijk stellen. Soms is het direct duidelijk wie schuldig is. Maar het komt ook vaak voor dat de lezingen van beide partijen volkomen tegengesteld zijn. Bekend is de situatie dat beide automobilisten stellen dat zij ten tijde van het ongeval “stil stonden”. Toch is er schade ontstaan. Probeer dan maar eens uw gelijk te halen!

In zo’n geval zult u moeten bewijzen dat de ander iets fout heeft gedaan en zonder getuigen is dat vaak erg lastig. Ook wanneer u wel getuigen heeft, blijft het verhalen van zo’n schade ingewikkeld.  U moet bijvoorbeeld de identiteit van de andere partij achterhalen, kijken waar deze zijn auto heeft verzekerd en vervolgens gaan corresponderen met schadebehandelaars van die verzekeringsmaatschappij. Wordt door de tegenpartij al aansprakelijkheid erkend, dan kunnen er vervolgens nog discussies ontstaan over de hoogte van de schade. Immers uw auto is al wat ouder en het is niet de bedoeling dat u er als gevolg van de schade “beter van wordt”.

Het verhalen van een WA-autoschade is kortom heel arbeidsintensief!

Wijziging per 1 juli 2021
De verzekeringsmaatschappijen in Nederland gaan deze situatie rondom WA-autoschade ’s verbeteren. Vanaf die datum kunt u, wanneer u alleen een WA-autoverzekering heeft en u door een andere automobilist wordt aangereden, uw schade melden bij uw eigen WA-autoverzekeraar. Deze gaat vervolgens namens u proberen de schade op de aansprakelijke automobilist en diens verzekeraar te verhalen! Het is dus niet zo, dat uw WA-verzekeraar uw schade zelf vergoedt. Wel gaan zij namens u alle werkzaamheden verrichten om uw schade te verhalen op de aansprakelijke, andere automobilist en diens verzekeraar.

Wij blijven meekijken
Als het goed is, leidt deze wijziging tot snellere afhandeling van de schade aan uw WA-verzekerde auto wanneer de andere automobilist aansprakelijk is. Uw WA-verzekeraar zal zich moeten inspannen om uw schade te verhalen. Hoewel dit een belangrijke verbetering is in de afhandeling, kan ook hierbij weleens iets misgaan. Daarom is het verstandig dat u ons informeert wanneer u een WA-autoschade heeft. Wij blijven letten op uw belangen!

Meer weten? Neem contact met ons op.