Neem contact met ons op
×Heeft u vragen over pensioenen, hypotheken, verzekeringen of andere financiële producten? Ik beantwoord ze graag.

U kunt bijgaand formulier gebruiken maar bellen kan natuurlijk ook.


×Wilt u door ons gebeld worden laat dan hier uw gegevens achter.


Actueel nieuws


... meer nieuws

Onderverzekering: Iets om samen op te letten

De stijging van kosten het afgelopen jaar heeft gevolgen voor de vraag of de verzekerde bedragen van jouw verzekeringen nog wel passend zijn.

 

Verzekeren op basis van totaal verlies
Bij een verzekering van jouw pand of inboedel wordt gekeken naar de totale waarde. Op basis hiervan wordt een bedrag verzekerd dat voldoende moet zijn om de inboedel of het pand te vervangen wanneer deze door een calamiteit volledig verloren gaan.

 

Te laag verzekerend bedrag werkt ook door bij gedeeltelijke schade
Stel dat de waarde van jouw totale inboedel €100.000 bedraagt. Je verzekert echter slechts een bedrag van €50.000. Komt er een brand waarbij je totale inboedel verloren gaat, dan ontvang je slechts €50.000, de andere €50.000 moet je dan zelf dragen.

Een te laag verzekerd bedrag werkt ook door bij kleinere schades. Stel dat in bovenstaand voorbeeld de schade “slechts” €50.000 was. Misschien denk je dan: mooi voor dat bedrag ben ik verzekerd. Helaas werkt dat niet zo. Je hebt slechts 50% van de waarde van de inboedel verzekerd. Je ontvangt dan bij schade ook maar 50% van de schade. In dit geval dus €25.000. De andere €25.000 moet je dan zelf dragen.

 

Waarde kan door verschillende oorzaken anders worden
De waarde van de woning of inboedel kan door verschillende oorzaken veranderen. Bij de inboedel kan het zijn dat je bepaalde duurdere artikelen aanschaft of dat je een relatie krijgt met iemand die bij jou komt wonen en duurdere inboedelgoederen meeneemt. Ook kan het zijn, dat de kosten voor vervanging van goederen gewoon hoger zijn geworden.

 

De waarde van de woning kan fors stijgen door bijvoorbeeld de vraag naar woonruimte of doordat je jouw woning hebt verbouwd of verduurzaamd.

 

Garantie tegen onderverzekering
Bij veel verzekeringen van woningen en inboedels geldt een garantie tegen onderverzekering. Dit wil zeggen dat wanneer bij een schade blijkt dat de waarde waarvoor je huis of inboedel verzekerd zijn lager is dan de werkelijke waarde, je toch de volledige schade vergoed krijgt.

Vaak eisen de verzekeraars dan wel dat je bij het afsluiten van de inboedelverzekering de waarde berekent aan de hand van een bepaalde uniforme waardevaststelling. Voor de inboedel is dat de inboedelwaardemeter en voor de opstal de herbouwwaardemeter.

 Garantie tegen onderverzekering krijg je niet standaard. Op de polis van jouw verzekering staat vermeld wanneer je garantie tegen onderverzekering hebt.

 

Veranderingen of twijfel?
Vinden er belangrijke veranderingen met betrekking tot jouw inboedel of woning plaats of twijfel je of de waarde die op de polis van jouw verzekering staat nog wel goed is? Wij controleren samen met jou de verzekering en kijken of aanpassing wenselijk is.

Meer weten? Neem contact met ons op.