Neem contact met ons op
×Heeft u vragen over pensioenen, hypotheken, verzekeringen of andere financiële producten? Ik beantwoord ze graag.

U kunt bijgaand formulier gebruiken maar bellen kan natuurlijk ook.


×Wilt u door ons gebeld worden laat dan hier uw gegevens achter.


Actueel nieuws... meer nieuws

Wat als het onvoorstelbare toch gebeurt?
Sommige situaties lijken zo onwaarschijnlijk dat je denkt dat die nooit zullen gebeuren. Je leest en ziet in de media dat die onvoorstelbare zaken soms toch plaatsvinden. Bijvoorbeeld de situatie dat twee levenspartners als gevolg van eenzelfde ongeval om het leven komen.

 

Onvoorstelbaar
Je moet er niet aan denken: een verkeersongeval, een vliegtuig dat neerstort of criminele- of terroristische daden, waarbij twee levenspartners gelijktijdig of kort na elkaar komen te overlijden. Niet iedereen zal zich realiseren dat het juridisch grote gevolgen kan hebben wanneer als gevolg van het incident de partners niet tegelijk omkomen, maar dat de tweede partner bijvoorbeeld een uur later in het ziekenhuis overlijdt. Voor de nabestaanden zullen de schok en het verdriet centraal staan.

 

Als professional denken wij er wel aan
Als adviseur is het onze taak om juist wel aan dit soort bijzondere situaties te denken. Wij zijn opgeleid om niet alleen na te denken over wat dagelijks kan gebeuren, maar ook om zekerheid proberen te regelen voor omstandigheden die anders zijn dan onze relaties zelf voor mogelijk houden.

 

Wie erft wat?
We nemen een voorbeeld. Maarten en Vera, een jong getrouwd stel heeft samen een woning gekocht. Hiervoor hebben zij een hypotheek afgesloten met een passende overlijdensrisicoverzekering. Zij hebben geen kinderen maar van allebei zijn hun ouders nog wel in leven. Op weg naar hun vakantiebestemming stort hun vliegtuig neer waarbij alle inzittenden om het leven komen. Zij hebben verder niets notarieel, bijvoorbeeld via een testament, laten vastleggen.

De wet bepaalt dat wanneer de volgorde waarin twee personen zijn overleden niet is te achtehalen, gesteld wordt dat beide gelijktijdig zijn overleden. Hebben de levenspartners niets geregeld voor de situatie na hun overlijden, dan zal hun nalatenschap die onder meer bestaat uit de waarde van de woning gelijk worden verdeeld over hun ouders. De overlijdensrisicoverzekering zal tot uitkering komen en die zal als het goed is voldoende zijn om de hypotheekschuld geheel of grotendeels af te lossen. De nalatenschap bestaat dan onder meer uit de waarde van de woning die Maarten en Vera hadden gekocht. De ouders van Vera en Maarten ontvangen dan beiden de helft van de nalatenschap.

 

De situatie kan ook anders zijn
Er kan ook sprake zijn van een ernstig verkeersongeval, waarbij bijvoorbeeld Maarten ter plaatse komt te overlijden en Vera een dag later in het ziekenhuis. In die situatie gaat als gevolg van het huwelijk de nalatenschap van Maarten bij diens overlijden over naar Vera. Komt Vera de volgende dag te overlijden dan komt haar hele nalatenschap, dus ook de nalatenschap die zij als gevolg van het overlijden van Maarten heeft ontvangen, toe aan de ouders van Vera. De ouders van Maarten krijgen uit de nalatenschap helemaal niets.

De meeste mensen zullen dit als onredelijk ervaren. De wet is echter zoals die in een arrest van het Gerechtshof Den Haag in 2020 is bevestigd. Je kunt de uitspraak hier lezen.

 

Had dit voorkomen kunnen worden?
Het antwoord op bovenstaande vraag is ja. Vera en Maarten hadden bij leven een testament kunnen maken met daarin opgenomen een “rampenclausule”. Via zo’n clausule wordt bereikt dat wanneer de partners kort na elkaar overlijden (zonder kinderen) de nalatenschap wordt gesplitst over beide families.

 Het is onze taak om met de klant in gesprek te gaan over dit soort belangrijke onderwerpen. Want ook onvoorstelbare zaken gebeuren. Wij doen ons best om in onze adviezen ook daar rekening mee te houden.

Meer weten? Neem contact met ons op.