Neem contact met ons op
×Heeft u vragen over pensioenen, hypotheken, verzekeringen of andere financiële producten? Ik beantwoord ze graag.

U kunt bijgaand formulier gebruiken maar bellen kan natuurlijk ook.


×Wilt u door ons gebeld worden laat dan hier uw gegevens achter.


Actueel nieuws... meer nieuws

Voornemen aanschaf zonnepanelen? Neem contact met ons opOverweeg je voor je woning zonnepanelen aan te schaffen laat ons dat dan weten. Ook wanneer je in de afgelopen jaren al zonnepanelen hebt aangebracht horen wij dat graag. Wij leggen graag uit waarom dit belangrijk is.


Nederland koploper
Nederland is koploper in zonne-energie binnen Europa. Nog nooit was de groei van het aantal zonnepanelen zo hoog als in het afgelopen jaar. De verwachting is dat ook in de komende jaren deze groei doorzet. Vanuit de centrale overheid wordt deze ontwikkeling gestimuleerd. Hierbij is een bepaalde voorkeur uitgesproken te weten:

  1. Zonnepanelen op daken en gevels

  2. Op onbenutte terreinen in bebouwd gebied

  3. Op onbenutte terreinen in landelijk gebied

  4. Op landbouw- en natuurgronden.


Door dalende prijzen voor nieuwe zonnepanelen en hoge energieprijzen wordt de terugverdientijd bij het aanbrengen van zonnepanelen steeds korter. Dit voedt de verwachting van een verdere groei van het aantal zonnepanelen.

Netcapaciteit staat onder druk
Doordat op steeds meer plaatsen “gas” wordt vervangen door elektriciteit neemt de vraag naar elektriciteit sterk toe. Daarbij komt ook nog eens een enorme toename van elektriciteit die via al die zonnepanelen worden terug geleverd. Daarmee staat de netcapaciteit sterk onder druk. In de komende jaren zullen miljarden euro’s per jaar moeten worden geïnvesteerd in het verzwaren van het elektriciteitsnet.

Zicht op risico’s neemt toe
Met de groei van het aantal zonnepanelen neemt ook het aantal incidenten toe. Door stormen komt het vaker voor dat ook zonnepanelen van het dak worden geblazen. Dit kan ertoe leiden dat ontelbare, kleine glassplinters over een breed oppervlak verspreid worden. Ook kunnen door allerlei oorzaken zonnepanelen en randapparatuur vlamvattenKan door de wijze van installeren de brandweer de brand niet snel blussen dan kan de brand leiden tot een veel grotere schade dan bij een traditionele brand. Ook door nieuwe typen van vandalisme ontstaan nieuwe soorten schades. Een voorbeeld van zo’n “nieuw risico” zagen wij laatst bij een glazen overkapping van een entree. Diverse malen ontstond hieraan schade. Dat kon niet anders dan door vandalisme. Dacht men. Tot men een camera monteerde en zag dat een aantal kauwtjes er plezier in hadden vanuit de dakrand steentjes op de overkapping te laten vallen.

Verzekeraars gaan reageren
Voor bedrijfsgebouwen zien wij nu al dat verzekeraars steeds meer eisen gaan stellen aan de installatie en aanwezigheid van zonnepanelen. De ervaring leert dat beleid dat start in de zakelijke markt vroeg of laat in bepaalde vormen ook in de particulieren markt wordt doorgevoerd.

Heb je het voornemen zonnepanelen op jouw woning te installeren, neem dan eerst contact met ons op. Wij zullen dan controleren of de verzekeringsmaatschappij die jouw pand via ons kantoor heeft verzekerd op dit moment al bepaalde eisen stelt. Bijvoorbeeld met betrekking tot de certificering van de installateur of met betrekking tot de wijze van montage (vastgeschroefd op het schuine dak of op een stellage op een plat dak).

Heb je al zonnepanelen en heb je dat nog nooit eerder gemeld aan ons of aan je verzekeringsmaatschappij, stuur ons dan een mailtje. Wij zoeken dan uit of er op dit moment al punten zijn om op te letten. Ook zullen wij je dan snel gericht kunnen informeren of in de komende jaren op dit punt wijzigingen komen in het beleid van verzekeringsmaatschappijen.

Meer weten? Neem contact met ons op.