Neem contact met ons op
×Heeft u vragen over pensioenen, hypotheken, verzekeringen of andere financiële producten? Ik beantwoord ze graag.

U kunt bijgaand formulier gebruiken maar bellen kan natuurlijk ook.


×Wilt u door ons gebeld worden laat dan hier uw gegevens achter.


Actueel nieuws... meer nieuws

Testament, levenstestament en codicil: wat zijn de verschillen?Wanneer wij je adviseren kijken wij niet alleen naar de wensen en mogelijkheden die je nu hebt, maar praten wij meestal ook over onderwerpen die (hopelijk) verder in de toekomst liggen. Daarbij komen de begrippen testament, levenstestament en codicil vaak aan de orde. Hieronder lichten wij kort de verschillen tussen deze drie documenten toe.

Testament
Een testament is van de drie misschien het meest bekend. Wanneer je komt te overlijden bepaalt de wet wat er met jouw nalatenschap moet gebeuren. Het gaat dan om jouw vermogen als geld, huis, bezittingen en schulden. Hoofdregel van de wetgever is dat de nalatenschap in eerste instantie toekomt aan de echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen. Via een testament kan je afwijken van deze wettelijke regeling. Bijvoorbeeld omdat jij je stiefkinderen gelijk wil behandelen als je eigen kinderen. Of omdat je een deel van jouw vermogen wil schenken aan een goed doel.

Voor een testament moet je een beroep doen op een notaris. Heb je ooit een testament gemaakt dan is het mogelijk een nieuw testament te maken. Het laatste testament dat iemand tijdens zijn leven in samenwerking met een notaris heeft gemaakt, geldt.

Levenstestament
In een testament regel je de zaken voor het moment na jouw overlijden. Bij een levenstestament regel je de zaken tijdens jouw leven in de situatie dat je niet zelf kunt beslissen over belangrijke zaken. Bijvoorbeeld omdat je als gevolg van een ongeval in een langdurige coma bent geraakt of doordat je als gevolg van dementie niet meer goed je wil kan bepalen. In een levenstestament leg je vast hoe jij jouw financiële, medische en persoonlijke zaken geregeld wilt hebben wanneer je dit zelf niet meer kan.

Ook voor een levenstestament moet je een beroep doen op een notaris. Zolang je “wilsbekwaam” bent, kan je jouw levenstestament via een notaris wijzigen, aanvullen of herroepen.

Codicil
Een codicil is een door jou handgeschreven notitie waarin je kunt aangeven dat bepaalde zaken na jouw overlijden moeten overgaan naar bepaalde benoemde personen. Het gaat dan bijvoorbeeld om door jou gespecificeerde zaken als sieraden, boeken, meubels, etc). Het is niet voldoende om te schrijven dat “de sierraden” voor Klaartje zijn. Je zal elk sieraad moeten beschrijven en per item moet aangeven voor wie dit sieraad is. Geld en onroerende zaken kan je niet via een codicil toebedelen. Voor een codicil hoef je niet langs een notaris. Het is voldoende, dat je jouw wensen in een handgeschreven document (dus niet geprint!) vastlegt en dit document voorziet van een datum en jouw handtekening.

Het is verstandig om het codicil in bewaring te geven bij iemand die je kan vertrouwen of zo op te bergen dat de erfgenamen dat ook vinden na jouw overlijden.

Meer weten? Neem contact met ons op.