Neem contact met ons op
×Heeft u vragen over pensioenen, hypotheken, verzekeringen of andere financiële producten? Ik beantwoord ze graag.

U kunt bijgaand formulier gebruiken maar bellen kan natuurlijk ook.


×Wilt u door ons gebeld worden laat dan hier uw gegevens achter.


Actueel nieuws

... meer nieuws

Forse overwaarde op uw woning?Recente berekeningen laten zien dat bij ruim 1 op de 3 woningeigenaren de waarde van de woning meer dan €100.000 hoger is dan de resterende hypotheek. Wanneer dat bij u ook het geval is, is het misschien verstandig om een paar dingen te onderzoeken.

Overwaarde
Wij spreken van “overwaarde” wanneer de actuele marktwaarde van de woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld die op de woning rust. Ruim een derde van de woningen in Nederland een overwaarde. In Amsterdam heeft 13% van de woningen zelfs een overwaarde van meer dan €200.000,-

Die overwaarde komt enerzijds doordat de waarde van de woningen de afgelopen jaren sterk is gestegen. Anderzijds lossen veel huiseigenaren geleidelijk ook een deel van hun hypotheek af.

Zinvol om hypotheekrente te controleren
Indien u een woning bezit waarvan u denkt dat de actuele marktwaarde fors hoger is dan de resterende hypotheekschuld, dan is het zinvol om te controleren of de rente die u voor uw hypotheek betaalt nog wel correct is.

Het kan namelijk zijn dat in het verleden, toen er geen of veel minder overwaarde was, de bank op de hypotheekrente die u betaalt een extra toeslag heeft gelegd. Dit heeft de bank dan gedaan vanuit de gedachte dat wanneer u niet aan uw betalingsverplichtingen voldoet, de woning moet worden verkocht en uit de opbrengst die daaruit verkregen wordt, de bank misschien het uitgeleende bedrag niet volledig terugkrijgt. Die opslag op de rente is voor de bank een soort extra risicopremie.

Wanneer echter de waarde van de woning sterk is gestegen en de schuld in de loop der jaren minder is geworden, dan wordt het risico van de bank ook veel kleiner of is eigenlijk daarmee helemaal verdwenen. Immers bij verkoop van de woning is de opbrengst altijd voldoende om de schuld die u aan de bank heeft in verband met de financiering van de woning, af te lossen.

Het probleem is nu, dat de ene bank de toeslag automatisch laat vervallen indien men, bijvoorbeeld via de WOZ-tarieven, ziet dat er geen of een lager risico is, terwijl een andere bank die toeslag alleen maar laat vervallen indien u daar uitdrukkelijk zelf om vraagt.

Ruimte voor verduurzaming
Heeft uw woning overwaarde dan kan het ook aantrekkelijk zijn om te onderzoeken of het zinvol is een deel van die overwaarde te gebruiken om uw bestaande hypotheek te verhogen om uw woning te verduurzamen. Naast het feit dat u daarmee bijdraagt aan het verbeteren van het milieu, zult u ook zien dat de maandelijkse kosten voor energie gaan dalen, de waarde van uw woning stijgt én, niet onbelangrijk, het comfort in de woning neemt toe. Het op deze wijze gebruiken van een deel van de overwaarde van uw woning kan een heel verstandige en rendabele beslissing zijn.

Samen kijken?
Heeft u een woning met een overwaarde, dan bieden wij u graag aan om samen eens te kijken welke aantrekkelijke opties dit u biedt om uw woonlasten verder te verlagen.

Meer weten? Neem contact met ons op.